Pro dobré hoření je důležité kvalitně vyschlé dřevo. Dřevo na topení by mělo být vždy naštípané na polínka, aby mohlo lépe vyschnout. Dřevo uskladněte venku pod stříšku a zajistěte dobrý přísun vzduchu. Ideální vlhkost dřeva se pohybuje okolo 20%. Existuje několik způsobů, jak zjistit, zda je dřevo proschlé. Pokud praštíte 2 polínky o sebe, měli byste slyšet, jak dřevo “zpívá”. Můžete též uzavřít polínko do plastikového sáčku ve vyhřáté místnosti – pokud se stěny sáčku orosí, dřevo není dostatečně proschlé. Dobrou indikací u proschého dřeva jsou praskliny. Nejjednodušším a mnohem přesnějším způsobem vlhkost dřeva zjistíte vlhkoměrem – požádejte o pomoc Vašeho kamnáře. Rady ohledně druhů dřeva Buk, dub, jasan, jeřáb, javor a bříza jsou považovány jako nejlepší druhy dřeva pro topení. Mnoho lidí preferuje měkké dřevo kvůli praskání ohně v krbu, ale z těchto typů dřeva vyletují spousty jisker a mohou způsobit požár. Měkké dřevo velmi rychle vyhoří a má nízkou tepelnou účinnost.
Rady ohledně zatápění:
Do kamen přikládejte jen kvalitní dřevo. Nikdy netopte natíraným, impregnovaným dřevem, dřevotřískou a nebo dokonce plasty. Obsahují velmi nebezpečné jedovaté zplodiny! Nepoužívejte k topení pouze štěpky nebo šišky, máte-li takovéto palivo, používejte ho po částech, prokládejte poleny. Při zakládání ohně umístěte 2 silná polínka na strany topeniště. Přidejte několik polínek napříč a nahoru položte třísky. Oheň se lépe zapaluje podpalovačem než novinami. Tento způsob zapalování umožňuje lepší přísun vzduchu pro hoření a dřevo je spalováno s mnohem větší účinností. Nechte kamna pořádně rozhořet, aby se ohřálo komínové těleso. Tak zajistíte dobrý tah pro správné hoření. Po vytvoření vrstvy žhavého popela přiložte další dřevo a uzavřete primární přívod vzduchu. Po celou dobu hoření zůstane již uzavřen. Netopte v kamnech dlouhou dobu s plně otevřenými přívody vzduchu, resp. s otevřenými dvířky - mohlo by to způsobit přetopení kamen! Při vytopení místnosti na optimální teplotu (20–22 °C) začněte postupně uzavírat i sekundární přísun vzduchu. Musíte si vyzkoušet nastavení regulační páčky – vždy záleží na komínovém tahu Vašeho komínu. Při poklesu teploty v místnosti otevřete naplno regulaci sekundárního vzduchu, přiložte do ohniště, nechte rozhořet, opět dotopte na požadovanou teplotu a zase začněte regulaci stahovat. Zabraňte pouhému doutnání dřeva, neboť tento způsob hoření vytváří nejvíce zplodin. Při správném hoření není kouř unikající z komína téměř vidět.
Převzato z www.jotul.cz - Informace a rady