Vyschlé dřevo, tipy na topení
Plynový krb
Stolový sporák s ležením
krbová kamna s akumulací
Moderní krb s vložkou s třístranným prosklením
Kombinovaný kachlový krb
Zahradní gril

Pro dobré hoření je důležité kvalitně vyschlé dřevo. Dřevo na topení by mělo být vždy naštípané na polínka, aby mohlo lépe vyschnout. Dřevo uskladněte venku pod stříšku a zajistěte dobrý přísun vzduchu. Ideální vlhkost dřeva se pohybuje okolo 20%. Existuje několik způsobů, jak zjistit, zda je dřevo proschlé. Pokud praštíte 2 polínky o sebe, měli byste slyšet, jak dřevo “zpívá”. Můžete též uzavřít polínko do plastikového sáčku ve vyhřáté místnosti – pokud se stěny sáčku orosí, dřevo není dostatečně proschlé. Dobrou indikací u proschého dřeva jsou praskliny. Nejjednodušším a mnohem přesnějším způsobem vlhkost dřeva zjistíte vlhkoměrem – požádejte o pomoc Vašeho kamnáře. Rady ohledně druhů dřeva Buk, dub, jasan, jeřáb, javor a bříza jsou považovány jako nejlepší druhy dřeva pro topení. Mnoho lidí preferuje měkké dřevo kvůli praskání ohně v krbu, ale z těchto typů dřeva vyletují spousty jisker a mohou způsobit požár. Měkké dřevo velmi rychle vyhoří a má nízkou tepelnou účinnost.

Rady ohledně zatápění:
Do kamen přikládejte jen kvalitní dřevo. Nikdy netopte natíraným, impregnovaným dřevem, dřevotřískou a nebo dokonce plasty. Obsahují velmi nebezpečné jedovaté zplodiny! Nepoužívejte k topení pouze štěpky nebo šišky, máte-li takovéto palivo, používejte ho po částech, prokládejte poleny. Při zakládání ohně umístěte 2 silná polínka na strany topeniště. Přidejte několik polínek napříč a nahoru položte třísky. Oheň se lépe zapaluje podpalovačem než novinami. Tento způsob zapalování umožňuje lepší přísun vzduchu pro hoření a dřevo je spalováno s mnohem větší účinností. Nechte kamna pořádně rozhořet, aby se ohřálo komínové těleso. Tak zajistíte dobrý tah pro správné hoření. Po vytvoření vrstvy žhavého popela přiložte další dřevo a uzavřete primární přívod vzduchu. Po celou dobu hoření zůstane již uzavřen. Netopte v kamnech dlouhou dobu s plně otevřenými přívody vzduchu, resp. s otevřenými dvířky - mohlo by to způsobit přetopení kamen! Při vytopení místnosti na optimální teplotu (20–22 °C) začněte postupně uzavírat i sekundární přísun vzduchu. Musíte si vyzkoušet nastavení regulační páčky – vždy záleží na komínovém tahu Vašeho komínu. Při poklesu teploty v místnosti otevřete naplno regulaci sekundárního vzduchu, přiložte do ohniště, nechte rozhořet, opět dotopte na požadovanou teplotu a zase začněte regulaci stahovat. Zabraňte pouhému doutnání dřeva, neboť tento způsob hoření vytváří nejvíce zplodin. Při správném hoření není kouř unikající z komína téměř vidět.

 

Převzato z www.jotul.cz - Informace a rady